Binnenveldse Beesten: de Rat

Binnenveldse Beesten: De Rat

In de serie Binnenveldse Beesten – een serie linoprints waarin telkens één van de dieren wordt vastgelegd die zich hier naast de deur, in het Wageningse Binnenveld bevinden – is het deze keer de Rat die vastgelegd is. 
 

Leuke maar ook een beetje enge beestjes 

Ik heb iets met ratten. En dat iets is dubbel: aan de ene kant vind ik het een beetje enge dieren, aan de andere kant vind ik ze stiekem toch ook wel erg leuk. Dat heeft er mee te maken dat ze superintelligent en trainbaar zijn. Zo zijn er ratten die ingezet worden bij het zoeken naar landmijnen. Zij ruiken feilloos waar zo’n landmijn zit en kunnen dat aangeven. Bijkomend voordeel: de ratten zijn zo licht dat ze de landmijnen niet tot ontploffing brengen als ze er overheen lopen. Ook zijn ze in staat om tuberculose te detecteren. Als je dit soort dingen leest kijk je toch met andere ogen naar dat harige bruine monstertje dat soms in onze omgeving en achtertuinen opduikt.

Ook hier in het Binnenveld in Wageningen zijn de ratten te vinden. Reden genoeg om er een linoprint van te maken in de serie Binnenveldse Beesten.

 

 

Protestactie

Zoals al eerder verteld is deze serie ontstaan vanuit protest tegen de Campusroute, een weg die men voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Wageningen wil aanleggen door dit kwetsbare natuurgebied. De aanleg van deze weg zal ervoor zorgen dat de natuur van het kwetsbare Binnenveld verstoord wordt. Partijzen, buizerds, vossen, hazen, ratten en nog veel meer dierenleven heeft dan geen leefgebied meer. Want de weg is door dat Binnenveld gepland.

Ik hoop met deze serie te laten zien wat er voor prachtige dieren (en daar hoort zelfs de rat bij) in dit gebied zitten en hoop dat men zicht af graag vragen of het echt noodzakelijk is een weg aan te leggen die ons een paar (!) minuten tijdswinst moet gaan opleveren, maar die ten koste gaat van het genot van onze leefomgeving en de dieren die daar leven.

Wil je meer weten over de plannen voor de bereikbaarheid van Wageningen, kijk dan op www.campusroutenee.nl.

Zoals gebruikelijk begint het proces van de linoprint met het uitsnijden van de drukvorm uit het linoleum.

Hierboven links het uitgesneden linoleum, rechts de afdruk.

En natuurlijk moet deze ook in een lijstje. Hieronder zie je hoe dat er dan uitziet.

Ik heb er ook nog even een filmpje van gemaakt.

Hieronder zie je welke Binnenveldse Beesten al in een lino zijn verwerkt. De serie groeit doorlopend.
Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*