Binnenveldse Beesten: de Valk

Het vierde Binnenveldse Beest is gesneden en geprint. Deze keer viel de keuze op de valk. Ik kan nog specifieker zijn: de slechtvalk. Deze vogel vliegt hier over het Wageningse Binnenveld. Dat is een mooi gebied voor de jacht. Of die slechtvalk hier ook ergens een nest heeft weet ik niet, maar ik ga er van uit dat ik van de vele vogelkenners en vogelaars die Wageningen rijk is wel iets hoor over waar deze mooie vogel zijn nest heeft.

Ik heb de valk altijd een bijzonder fraai gevonden. Ik denk dat dat iets te maken heeft met de god Horus uit het oude Egypte. Daar kwam de god met de kop van de valk veel voor in de hiërogliefen. En de beelden daarvan staan bij mijn op mijn netvlies, omdat ik ze ooit heb mogen aanschouwen in Egypte. Ook toen al vond ik het een prachtige kop. Met die mooie mystieke, maar tegelijk felle blik. Ook vind ik het verhaal van deze god mooi: Het is de zonnegod, en daarmee een van de meest vereerde en belangrijkste goden uit Egypte. Horus wordt ook wel de Heerser van de Hemel genoemd. En dat is dan weer  precies wat ik denk als ik de valk hier hoog in de lucht over het Binnenveld zie vliegen. Zo is het kringetje weer rond.

Hierboven de verschillende fases van het snijwerk.

Als alles gesneden is kijk je natuurlijk weer even goed naar je eigen werk. En dan kun je soms heel tevreden zijn over een stuk. Hieronder zie je een detail van de hoop grasjes en twijgjes, waar de vogel op zit in het weiland. En ik zou ik niet zijn als ik er niet stiekem een paar botjes doorheen heb gevochten. Gewoon omdat het kan! Ik kan hier echt heel blij van worden. Nu drukken, dan ziet het er heel anders (lees strakker) uit. Nu zie je nog alle snijrommel.

 

Na het snijwerk is het tijd voor een proefprint. Die heb ik gemaakt (links). Op basis daarvan heb ik de poten nog iets bijgesneden en het borstgedeelte van de vogel site bijgewerkt. 

De uiteindelijke print, in een lijstje, ziet er zo uit.

 

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.
Hieronder zie je welke Binnenveldse Beesten al in een lino zijn verwerkt. De serie groeit doorlopend.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*