Houd je linogutsen scherp

Wanneer je met linoleum werkt en je wilt graag fijne details uit kunnen snijden, dan is een scherpe guts een voorwaarde. Met een scherpe guts snij je het linoleum zonder veel kracht te hoeven zetten en worden lijnen scherp. Ook zul je merken dat je meer controle hebt over het uitsnijden van de lijnen en vlakken en dat je – omdat je minder kracht hoeft te zetten – minder vaak uitschiet.

Nu zijn de gutsen als je ze koopt scherp, maar al heel snel bij het snijden gaat die scherpte er af en zul je merken dat je steeds meer kracht moet zetten en dat de lijnen rafelig worden omdat het lino onder die extra kracht kan breken. Niet fijn dus en de kwaliteit van je werk lijdt er ook onder.

Ik probeer mijn gutsen altijd scherp te houden. Dat betekent dat ik tijdens het werken ook  steeds een aantal accessoires bij de hand heb om mijn gutsen scherp te houden. Zo ligt er altijd een slijpblok en een stuk slijpmiddel naast me. Zo kan ik telkens tijdens het werken snel de gutsen iets aanscherpen als ik merk dat ik wat meer kracht moet zetten. Dat werkt prima.

Toch moet je af en toe de mesjes nét even wat beter slijpen. Op die momenten pak ik mijn slijpsteentje en met wat olie slijp ik de snijkanten van de gutsen. Zo zorg ik ervoor dat ze weer vlijmscherp worden. 

Nu kan ik je wel vertellen hoe ik dat doe, zodat jij ook scherpe gutsen kunt krijgen, maar op het internet vond ik een mooi filmpje van Colin Blanchard, een kunstenaar die linoprints maakt maar ook andere grafische technieken gebruikt. Hij laat heel mooi zien hoe hij zijn gutsen slijpt.

Wil jij ook je lino’s snijden met scherp gereedschap? Bekijk het filmpje en slijp je gutsen op de ‘Colin Blanchard’ manier. Ik doe het ook zo en ik kan je vertellen: het werkt super!

Wil je na het zien van het filmpje wel gutsen slijpen, maar heb je nog nooit een linoprint gemaakt en weet je niet hoe dat moet?

 Volg dan mijn online videocursus “Maak ook een linoprint”.

In 6 lessen leer je hoe je je eerste linoprint maakt.

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*