Binnenveldse Beesten: de Groene Specht

In de serie Binnenveldse Beesten – een serie linoprints waarin telkens één van de dieren wordt vastgelegd die zich hier naast de deur, in het Wageningse Binnenveld bevinden – is het deze keer de Groene Specht die vereeuwigd is. 
In tegelstelling tot wat je verwacht is deze vogel meer op de grond te vinden dan trommelend op een boom. Hij eet namelijk voornamelijk mieren en die vind je meer op de bodem dan hoog in de boom. Wel brengt ie zijn jongen groot in een hol in een boom, vandaar dat ik hem zo in de lino heb gezet. Tenslotte is dit voor ons de meest karakteristieke houding voor een specht. De specht is een redelijk grote vogel, en toch zie je hem niet zo heel erg goed. Ook in de lino moet je goed kijken, pas dan zie je deze fraaie vogel zitten.
 

Protestactie

Zoals al eerder verteld is deze serie ontstaan vanuit protest tegen de Campusroute, een weg die men voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Wageningen wil aanleggen door dit kwetsbare natuurgebied. De aanleg van deze weg zal ervoor zorgen dat het Dassenbos – het bos waar deze vogel huist – wordt gekapt. Want de weg is daar precies doorheen gepland. 

Ik hoop met deze serie te laten zien wat er voor prachtige dieren in dit gebied zitten en hoop dat men zich af graag vragen of het echt noodzakelijk is een weg aan te leggen die ons een paar (!) minuten tijdswinst moet gaan opleveren, maar die ten koste gaat van het genot van onze leefomgeving en de dieren die daar leven. 

Wil je meer weten over de plannen voor de bereikbaarheid van Wageningen, kijk dan op www.campusroutenee.nl.

Zoals iedere keer begint het met het tekenen van het ontwerp op het linoleum. Dat heb ik deze keer grijs gekleurd, zodat ik met wit en zwart kan tekenen.

Hieronder zie je de specht steeds verder uitgesneden worden.

Uiteindelijk is dit de print van de Groene Specht. Hij moet nog wel in een lijstje, maar dat komt later.

Hieronder zie je welke Binnenveldse Beesten al in een lino zijn verwerkt. De serie groeit doorlopend.
Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*