Binnenveldse Beesten: de Haas

In de serie Binnenveldse Beesten – een serie linoprints waarin telkens één van de dieren wordt vastgelegd die zich hier naast de deur, in het Wageningse Binnenveld bevinden – is het deze keer de Haas die ik uit het lino heb gesneden en heb afgedrukt.
In het Binnenveld op de proefvelden van de WUR die vlak langs mijn huis lopen, zitten veel dieren. De Haas is er één van. Misschien wel de meest geziene. Als je langs de weilanden loopt kun je – als je goed kijkt – regelmatig de lange oren van een haas boven het maaiveld uit zien steken. De Haas is dol op kruiden en doet zich regelmatig tegoed aan de klaver die hier te vinden is. Ziedaar, het onderwerp van deze lino.
 

Campusroute

De haas blijft meestal zijn hele leven in het gebied waar hij is geboren. Hij zal het gebied enkel tijdelijk verlaten als in zijn woongebied geen vrouwtjes of voedsel te vinden is, en permanent als hij voortdurend verstoord wordt. En dat is wat er misschien gaat gebeuren hier. Er zijn namelijk plannen om in dit gebied de Campusroute aan te leggen. Dat is een weg om de campus van de WUR, die ervoor zou moeten zorgen dat Wageningen bereikbaar zou moeten worden, waar het in mijn ogen prima bereikbaar is. Om het verkeer in de piektijden (let wel, tussen 8 en 9 uur ’s ochtends en tussen half 5 en half 6 staat het werkverkeer hier maar liefst tussen 3 en 5 minuten langer dan bij normaal verkeer in de file!) een alternatief te kunnen bieden wil men dit gebied asfalteren. Dat betekent dan het einde van de Haas in het Binnenveld. En met de Haas zullen er nog veel meer dieren verdwijnen. Doodzonde! Voor mij reden om de dieren in het Binnenveld vast te leggen in een linoprint. Want voor hetzelfde geld is dat het enige dat we over een paar jaar nog kunnen zien van de natuur in dit mooie gebied.

Ik hoop met deze serie te laten zien wat er voor prachtige dieren in dit gebied zitten en hoop dat men zich af graag vragen of het echt noodzakelijk is een weg aan te leggen die ons een paar (!) minuten tijdswinst moet gaan opleveren, maar die ten koste gaat van het genot van onze leefomgeving en de dieren die daar leven.

Wil je meer weten over de plannen voor de bereikbaarheid van Wageningen, kijk dan op www.campusroutenee.nl.

Zoals iedere keer begint het met het tekenen van het ontwerp op het linoleum. Dat heb ik deze keer grijs gekleurd, zodat ik met wit en zwart kan tekenen.

Hieronder zie je de Haas steeds verder uitgesneden worden.

Soms lijkt het alsof het snijden van een linoprint iets is wat je gewoon even doet. Maar deze Haas heb ik al twee keer eerder uitgesneden. De eerste keer (hieronder links) was de totale lino te smal om in de serie te kunnen passen, de tweede keer (hieronder rechts) vond ik hem niet mooi. Hier zie je die twee lino’s, ergens in het snijstadium.

Hieronder zie je hoe de uiteindelijke versie is geworden. Als afdruk en in een mooi lijstje.

Hieronder zie je welke Binnenveldse Beesten al in een lino zijn verwerkt. De serie groeit doorlopend.
Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*