2020, een Nieuw Jaar!

De beste wensen
voor het nieuwe jaar!

Bijna 2020. En ik weet nog dat 2019 begón! Wat gaat zo’n jaar hard he! Nu, in de laatste dagen van december is het hét moment om aan een nieuwjaarskaart te werken. Lekker even bezig zijn met het nieuwe jaar en kijken hoe we dat jaar met een kaart gaan begroeten. Dit jaar heb ik teruggegrepen op een kaart die ik in 1988 maakte, met de airbrush. Maar nu heb ik linoleum, gutsjes en een linopers, dus was een vertaling naar een linoprint bijna een múst. En na de kerstkaart van Frits (zie mijn eerdere blog), die we samen hebben geproduceerd, vond ik dat ik zelf ook niet achter kon blijven.

Dit is de kaart die ik in 1988 maakte. In die tijd, voordat alles digitaal ging,  maakte ik nog jaarlijks een nieuwjaarskaart, die ik met de hand tekende of – zoals hier – met de airbrush maakte. Altijd op zwart papier. Dus ieder jaar puzzelde ik weer hoe ik, zonder dagen aan het tekenen of verven te zijn, een serie kaarten kon maken. Deze is gemaakt met maskers en de airbrush, zo ontstond op een eenvoudige manier, in twee lagen, dit winterse kerkdorp. Dat beeld heb ik gebruikt als uitgangspunt voor de kaart van dit jaar.

En dus ben ik met guts en lino aan de slag gegaan, het medium waar in de laatste 2 jaar mee aan het werk ben geweest, om een soortgelijk winters kerkdorp te maken. Maar dan anders. Hier zie je de uitgesneden vorm. Uiteraard is de tekst in spiegelbeeld, want anders komt het bij het afdrukken niet goed.

Zo komt de kaart van de pers. En omdat er nog een tekst op moet (kleine letters zijn niet handig om uit het linoleum te snijden) én omdat de kaart met een extra kleur toch nét wat spannender wordt, heb ik daarna de raampjes met de hand ingekleurd en digitaal (wat moeten we zonder computers) de tekst toegevoegd. Hieronder zie je hoe de kaart uiteindelijk is geworden.

 

Helaas kan ik niet iedereen een kaart via de post sturen, dus hierbij de digitale versie! Want natuurlijk wens ik je een heel mooi, gezond en creatief jaar toe! 

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*