Een Siamees met strepen

Deze keer een Siamees met strepen. Als ik het zo opschrijf lijkt het wel het begin van een sprookje! Dat sprookje zou dan beginnen met: “Er was eens…  een Siamese kater, die zich heel erg kaal voelde. Zijn vriendjes hadden namelijk allemaal strepen en hij niet.” En dan zou in de loop van het sprookje langzaam duidelijk worden hoe de Siamese kater aan zijn strepen kwam. Misschien dat ik dat sprookje nog een keer schijf, maar nu vertel ik hoe mijn Siamees aan zijn strepen is gekomen.
 

Soms ben je aan het werk met een beeld in je hoofd. Bij het snijden van het linoleum lijkt het te worden zoals je bedacht had, maar het linoleum heeft veel minder contrast dan de afdruk op papier straks gaat hebben, dus soms verkijk je je er op. Meestal gaat het goed bij het afdrukken, soms ben je te voorzichtig en moet je na de eerste proefafdruk nog iets extra’s weghalen omdat de print te donker wordt. Maar het gebeurt toch ook heel af en toe dat je het idee hebt dat je teveel hebt weggesneden. Dat was het geval bij mijn Siamees. De afdruk had veel te veel wit en daardoor vond ik hem niet mooi. En omdat weggooien altijd nog kan, ga ik gewoonlijk eerst op zoek naar een oplossing: wat kan ik doen om het beter te maken.

 

In dit geval wilde ik de te witte delen een kleur extra geven. Dat kan ik doen met kleurvlakken, maar ik wilde hier eens een lijnenpatroon achter zetten. Dat heb ik gedaan, kijk maar naar de voorbeelden hieronder. Ook heb ik – naast een afdruk in zwart met zachtgrijze lijnen – ook een afdruk in blauw met dezelfde zachtgrijze lijnen gemaakt. Door het blauw wordt het contrast met het papier ook weer iets zachter. Zo heb ik een afbeelding die ik wel vind kloppen.

Nu weet je hoe mijn Siamees aan zijn strepen kwam.

Hierboven het snijden van de vorm. 

Hieronder zie je links een afdruk zonder de strepen. Rechts de vorm met de grijze strepen.

Links de zwarte print, rechts de blauwe print., beiden met lijnstructuur .

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*