Valentijnskat

Valentijnskat

Nog een klein maandje te gaan en dan is het zover: dan is het weer 14 februari en dus Valentijnsdag. Valentijnsdag is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten.

Wist je dat die dag al in 496 werd uitgeroepen? Toen was het nog de dag van de Heilige Valentijn, die bekend stond om zijn betrokkenheid bij armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij bezocht hen geregeld en nam dan een bloemetje mee.

In de 17e eeuw begint men met het versturen van mooie handbewerkte kaartjes. Deze werden zelfgemaakt door degene die ze verzond, eventueel met nog een zelfgeschreven versje erbij.

Pas heel veel later is het de dag van de (anonieme) liefde geworden, zoals we nu kennen. En nog steeds is het leuk om een zelfgemaakt presentje te geven aan iemand die je lief is. Speciaal daarvoor heb ik een linoprint van een Valentijnskat gemaakt. Geen kaart dus, maar een kunstwerkje. Hier zie je hoe hij gemaakt is.

Een lino begint altijd met een tekening. Of – zoals hier – met een schets van een idee. Helemaal uitwerken doe ik wel op het linoleumblok zelf.

Hier is de kat getekend op een stuk linoleum dat ik vooraf rood heb gekleurd. En dan kan er gesneden worden. De rode kleur op de ondergrond zorgt ervoor dat ik kan zien wat ik uitgesneden heb.

Hierboven zie je dat de kat steeds verder uitgesneden wordt. Tussendoor moet ook het grote hart overgezet worden op een ander stuk linoleum en is er een blok nodig voor de kleinere hartjes die straks in het hart komen. Als alles klaar is kan er gedrukt worden. In 3 lagen: laag 1 het rode hart, laag 2 de kat en laag 3 de hartjes. Ik heb twee versies gemaakt: één met gouden hartjes en één met roze hartjes.

Natuurlijk is een linoprint het mooiste met een passe-partout in een lijstje. En omdat ik van vierkant houd, heb ik hem in een lijstje van 40 x 40 cm gedaan. En zo ziet dat er uit.

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*