De Kerstkaart van Frits

Zoals jullie weten ben ik dit jaar begonnen met het geven van introductiecursussen linoprint. Hoe dat was kun je in een eerdere blog lezen. In deze blog ga ik een linoproject bespreken dat is gestart op de cursus, maar dat we hebben afgemaakt na de cursus, omdat er een hele serie in twee kleuren moest worden gedrukt. En ‘we’ zijn in dit geval Frits en ik.
 

Hoe het begon

Frits en ik kennen elkaar al jaren. Hij werkte bij de drukker die al het drukwerk leverde voor de Bilderberg groep, waar ik destijds werkte. Dus hadden we regelmatig contact, want samen zorgden we ervoor dat de -toen 25 – Bilderberg hotels in Nederland zich mooi konden presenteren met briefpapier, hotelfolders, grote arrangementenbrochures en nog veel meer. Frits is inmiddels met pensioen en ik ben iets anders gaan doen, maar we hebben door de jaren heen wel altijd contact gehouden. En toen ik met het maken van linoprints begon, vertelde Frits dat hij bij zijn eerste stappen in het drukkerijbedrijf wel eens gekleurde achtergronden bij pentekeningen moest maken. Jawel, met stukken uitgesneden linoleum. En dat moest ik natuurlijk zien. Geweldig leuk om te merken dat de techniek die nu veel door kunstenaars wordt gebruikt, toen gewoon een productietechniek was.

 

De kerstkaart

Van het een kwam het ander en toen ik bekendmaakte dat ik cursus ging geven was Frits de eerste die zich aanmeldde. Leuk! En hij had al een vastomlijnd idee: hij wilde een kerstkaart maken in linoprint. Nu is Frits drukker in hart en nieren, dus dat moest natuurlijk een kaart worden die aan twee kanten bedrukt is en gevouwen kon worden. En – om het geheel nog leuker te maken – in twee kleuren. En ja, wat Frits wil daar gaan we dan natuurlijk aan werken. Hij heeft een voorstelling gebruikt die hoort bij de Kerst, namelijk de geboorte van Jezus. Compleet met stal, kribbe en Jozef en Maria. Hiervoor moesten we twee lino’s maken: één voor het drukken van de zwarte kleur en één voor de gele kleur. Die moeten dan ook nog eens precies op elkaar passen. Dus hebben we een soort aanleg gemaakt, zodat de twee lino’s en de kaarten telkens op dezelfde plek gelegd konden worden bij het afdrukken.

 

Aan het werk

Dat voor wat betreft de theorie. Nu wordt het tijd om aan de slag te gaan. In de cursus heeft Frits de zwarte vorm gesneden, die is afgedrukt op een schoon stuk lino en daarna is de tweede (gele) vorm uitgesneden. Ondertussen heeft hij het papier gesneden en aan beide zijden de teksten met de printer afgedrukt. Nu hoeven we dus alleen nog maar de voorzijde in twee kleuren op de goede plek te drukken. Zo gezegd zo gedaan.

Snijden

Gele inkt uitrollen

Frits had speciaal voor de gelegenheid zijn oude stofjas meegenomen. Nostalgie he. En hij werd gek van mij terwijl ik hem telkens op de foto wilde vastleggen. En op film. Zo’n moment wil je vasthouden toch? 🙂

De gele vorm gedrukt

En met de print op de achterkant van de kaart

De eerste kleur moet drogen voor de zwarte laag eroverheen kan

De zwarte vorm over de gele gedrukt

En zo ziet dat er uit in twee kleuren

Als je teveel praat en niet oplet krijg je dit (misdruk). 

Je kunt zo wel goed zien hoe de gele en de zwarte vorm er uitzien.

Een deel van de kerstkaarten die gedrukt zijn, klaar voor verzending!

Voor de gelukkigen die een kerstkaart van Frits (en Mary) hebben ontvangen: je hebt dus nu een handgedrukt kunstwerkje gekregen dat is gemaakt in een oplage van 45 stuks! Goed bewaren, want dat moet later geld op gaan leveren 🙂

 

Wil je ook je eigen linoprint maken?

Dat kan! De data voor de komende cursussen (3-woensdagavonden) staan op mijn site. Schrijf je nu vast in dan krijg je van mij een document met info en kun je op basis daarvan alvast aan de slag met het maken van een ontwerp.

Klik hieronder om naar de cursusdata te gaan.

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*