Reductielino Kat 08

Kat nummer 08 heeft het levenslicht gezien. Deze kat is gemaakt in blauwe tinten, met een beetje oranje om het spannend te maken. Zonder die stipjes van het warme oranje wordt het blauw echt te koud. En omdat katten warmbloedige wezentjes zijn past dat dan natuurlijk niet.
Ook deze keer heb ik een filmpje van het hele proces gemakt. Ook deze print bestaat weer uit 8 lagen, die van licht naar donker worden opgebouwd. De kunst is om alle lagen heel erg precies op elkaar te laten vallen. Dat zie je vooral in de oranje lijntjes aan de linkerkant in het kader. Als de lagen niet precies op elkaar vallen dan verdwijnen die lijntjes snel.
Voor wat betreft de kleuren: die zijn in werkelijkheid iets helderder dan op de foto. Dat is de volgende slag die ik wil maken: dat de foto’s er net zo uitzien als de print. Maar dat is voor de volgende series de uitdaging die ik mezelf stel.
Omdat het bij de vorige linoprints goed werkte, heb ik ook nu weer vooraf een ontwerp gemaakt. Mijn ervaring is dat het echt lekkerder werkt als je weet waar je naartoe gaat. Maar ook hier heb ik tijdens het werken weer dingen aangepast. Ik kan het kennelijk niet laten.
Aan het einde van de rit, als het eindresultaat op tafel ligt, kijk ik dan ook weer even goed naar het ontwerp, om te zien of de afwijking die ik heb gemaakt wel de juiste was. Die informatie neem ik mee bij het maken van de volgende lino…

Het ontwerp van reductielino kat 08. Dit is mijn uitgangspunt en geen ‘nette’ tekening.

De eerste laag is uit de lino gesneden. Ik heb de lino voor het snijden gekleurd met plakkaatverf, zodat ik goed kan zien wat ik al uitgesneden heb.

Het snijden van de lijnen gebeurt met kleine gutsjes. Daar heb ik er een aantal van, in verschillende vormen, voor hele smalle en bredere lijnen.

De eerste drie lagen zitten er op. Zachtgrijs, oranje en een iets donkerder grijze kleur, die het oranje weer afdekt.

Dit is het eindresultaat, na 8 lagen.

En zo staat ook kat nummer 08 op de kast in een wissellijst.

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*