Nautilus linoprint

De nautilus linoprint is klaar. Deze linoprint heeft als uitgangspunt een schilderij van mijn hand, waar de Nautilus een prominente rol in heeft. Die nautilus was hier ook het begin. Maar toen ik de op de lino had getekend kwamen er ineens allemaal andere beelden in mijn hoofd. Hoe dat kan en hoe het dan toch nog één geheel wordt is voor mij zelf ook steeds weer een verrassing.
Ik laat je hieronder een klein beetje van het proces zien.

Hier zie je een beetje hoe bij mij een zwart-wit lino tot stand komt. Ik werk hier zonder ontwerp, en begin gewoon ergens iets op het linoleum te tekenen, in dit geval een nautilus schelp. En dan gebeurt er vaak iets dat ik niet kan voorspellen: ik kijk naar wat ik teken en denk na over het verhaal dat ik voor me zie. En vraag mezelf af waarom ik dat teken en wat het betekent in het verhaal. Zo zie je tussen plaatje 1 en 2 een duidelijk verschil. 

Als ik aan het tekenen ben (dat doe ik met een witte en een zwarte stift op het linoleum) komen er zo vanzelf beelden in me op. Die teken ik, kijk ernaar en verwerp ze weer. En begin weer opnieuw. Heel langzaam besluit ik telkens welke lijn of welk deel goed is en snij die uit. Hier zie je dat de contour van de schelp, de persoon met het masker en de letterbrij die uit haar mond komt al heel snel zijn uitgesneden. Stapje voor stapje wordt zo het beeld definitief.

Wanner je in mijn lino’s een stukje rood ziet, dan is dat een deel dat ik met stift heb gekleurd om zo beter te zien wat ik uit moet snijden. Het snijden gebeurt met gutsjes, in verschillende groottes en vormen.

Als alles is uitgesneden maak ik een proefdruk. Die bekijk ik kritisch zodat ik nog wat kan corrigeren. 

Hieronder zie je links de proefdruk en rechts de uiteindelijke print. Ik heb op basis van de proefdruk het water iets verder uitgesneden, zodat het lichter wordt. er zit zo iets meer contrast in de print. Ook zijn de rommeltjes die nog zijn achtergebleven (op sommige moeilijk bereikbare plekken heb ik het linoleum soms iets te weinig weggesneden, en dat zie je dan als een vlekje op de afdruk) netjes weggesneden.

Pas nadat ik alles heb gecorrigeerd maak ik de definitieve prints.

Uiteraard is een werk pas af als het in een lijstje zit en er een passe-partout omheen zit. 

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*