Buurtlino tijdens Corona

Buurtlino tijdens Corona

Nu in mijn omgeving veel mensen thuiswerken en sociale activiteiten in de vrij tijd nagenoeg stilliggen, kreeg ik van verschillende kanten in mijn directe omgeving de vraag “of ik niet een cursus via Zoom of zo kon geven”. Nu had men immers wel tijd genoeg om een cursus te volgen, alleen had ik geen mogelijkheid om – met de benodigde anderhalve meter afstand – een cursus te geven in mijn atelier. 

Gelukkig hou ik van dit soort uitdagingen. Dit hoef je mij dan ook maar één keer te vragen en het wordt geregeld. Ik had nog 5 setjes linogutsjes liggen en uiteraard linoleum in overvloed, want altijd bang om zonder te zitten. En dat komt dan op deze momenten goed uit.

Ik heb rondgevraagd en 5 buurtgenotes wilden graag meedoen en een keer ontdekken wat dat linoprinten nu precies is en hoe je er mee aan de slag gaat. Of het nog een keer doen, want een aantal hebben het ooit op school gedaan, net als ik. Ik heb materialen aangeleverd en afgesproken dat – in deze coronaperiode – ik de proefdrukken en later de definitieve prints afdruk in mijn tijdelijke thuisatelier. Zo gezegd zo gedaan.


Instructies via beeldbellen

konden Een eerste digitale afspraak was gemaakt om de instructies te geven. En daarna ging iedereen op een zelfgekozen moment aan de slag met de gutsjes en het lino. Omdat bij mij bij dit soort dingen van alles gaat borrelen, ontstond in mijn hoofd het idee om de instructies te filmen en die via youtube aan hen beschikbaar te stellen, zodat iedereen de volgende stap kon nemen zonder op mijn digitale instructies te wachten. Uiteraard was ik er wel voor vragen, maar de filmpjes bleken zo duidelijk te zijn dat die er op de gezellige digitale contactmomentjes vrijwel niet waren.

Er werd eerst geoefend op het eerste stuk linoleum. Met strepen, rondjes en een klein tekeningetje werden de gutsen verkend. Zo krijg je een beetje gevoel voor wat er kan en wat er niet kan. Daar heb je profijt van als je een ontwerp gaat maken. Die proeven konden bij mij worden ingeleverd en die heb ik daarna op dun papier afgedrukt. Die beelden zijn gedeeld met alle 5 deelneemsters, zodat iedereen ook kon zien wat het effect was van het snijwerk en waar te ondiep gesneden was. Allemaal dingen die je moet leren.


Eigen ontwerp

Daarna heeft iedereen een eigen ontwerp gemaakt en dat op het lino gezet en uitgesneden. Die werkstukken zijn weer bij mij aan de voordeur gehangen (corona-protocol!) en die heb ik in tweevoud afgedrukt met de pers op zwaar papier. Een lino heb ik aangepast voor een tweede kleur, want dat was eigenlijk de bedoeling. Die tweede kleur gaf dit ontwerp de ‘pezzazz’ die het nodig had. Na de verplichte droogtijd van de prints heb ik deze keurig – als een goede postbode – in een envelopje bij de deelnemers afgeleverd.


Spin-off: Online Cursus

Deze buurtactie bracht me op het idee van de Online-Cursus. Een aantal video’s had ik voor dit projectje al opgenomen. Ik heb er een paar bijgemaakt, de beelden geselecteerd en gemonteerd en de voiceover ingesproken en voilà: mijn eerste online-linocursus is een feit.

Tijdelijk kun je deze cursus gratis volgen. Materiaal moet je zelf verzorgen, maar hoe het moet laat ik je in 6 lessen zien. Dus, heb je altijd al een keer willen weten hoe je een linoprint maakt, grijp dan nu je kans en volg deze (nu tijdelijk) gratis online-cursus!

Heb je interesse in mijn Linoprints? Ik heb een Etsyshop waar je ze kunt vinden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*