Elma en de jachthond

Elma zit al een tijdje op  de mozaïekcursus, maar wilde een keer iets anders. En omdat er bij mij allemaal verschillende creatieve materialen liggen en de doos met kleurpotloden al een tijdje stond te lonken in de kast, was het een kleine stap om de steentjes even aan de kant te leggen en de potloden op te pakken. En Elma wilde heel graag de hond – Pelle – van haar vriendin Hennie tekenen, dus dat plan werd omgezet in een doel.
Nu is het tekenen van een hond of ander huisdier een bijzonder project. Want omdat je een echt dier vastlegt moet het natuurlijk ook wel het karakter van dat dier laten zien. Dat karakter zit ‘m vaak in de ogen: als de ogen de juiste uitdrukking hebben is de rest nog maar een kwestie van verder invullen. Andersom geldt het ook: als de ogen niet juist zijn dan kun je eromheen zetten wat je wilt maar dan gaat het hem niet worden.
Dus beginnen we met een tekening bij de ogen. En wij tekenen in twee lagen. De eerste laag is met aquarelpotloden, de tweede met gewone kleurpotloden. Ik heb daarvoor twee prachtige kleurdozen: de Dürer aquarelpotloden en de Polychromos van Faber Castell. We beginnen met het maken van een ondertekening met de aquarelpotloden. Dat mag wat grover, maar wel wil ik graag het licht en donker en een aantal kleurtonen in de tekening zien. De ogen krijgen daarbij extra aandacht, die moeten nauwkeurig worden getekend.
Daarna wordt de aquarel-laag met water aangezet en vloeien de kleuren mooi in elkaar over en worden intenser.

Je ziet de hond in het proces steeds ‘hariger’ worden. Heel langzaam worden de haren er op gezet, vanaf de neus naar de ogen en daarna de rest van de vacht.

Daarna wordt de tweede laag getekend met de Polychromos potloden. Daarmee breng je de detail aan en maak je de haarstructuur. En als je dan met veel geduld de hele vacht hebt gedaan, is het ineens een echte hond geworden. Als laatste heeft Elma nog de achtergrond ingekleurd, zodat de bruine tonen in de vacht nog beter tot zijn recht komen.

En dan hoeft er allen nog maar een lijstje om! Elma heeft de tekening van Pelle met heel veel plezier aan Hennie, het baasje van de hond gegeven. De ingelijste tekening krijgt een fraaie plek in haar huis. Leuk om op deze manier zo’n harig vriendje vast te leggen!

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*