Stool in mozaïek

Ik ben begonnen met het mozaïeken van een “stool”, een ronde betonnen bol met een zituitsparing. Natuurlijk zijn die erg leuk om als gewoon betonnen element te gebruiken, maar met een mozaïekje worden ze nog nét even iets leuker. Of persoonlijker, want natuurlijk kan men er ook zijn eigen motiefje op laten zetten. Of zoals hier, het eigen logo. Met daarnaast een kleurrijke voorstelling.

De betonnen stool wordt normaalgesproken “kaal” in de buitenruimte geplaatst. Dan is het een mooi rond zitelement in betonkleur. Maar met een mozaïek is het ineens mogelijk een voorstelling of boodschap aan te brengen op de stool, zodat er een heel ander gevoel van de “stool” uitgaat.

Het maken van zo’n mozaïekstool begint met een schets. Daarna wordt deze met houtskool overgezet op de betonnen basis. Dan kan er begonnen worden met het invullen van de eerste beeldelementen met mozaïek. Het duurt nog wel even voor het er echt een beetje uit gaat zien als een echte, massief gemozaïekte “stool”. Het is tenslotte allemaal handwerk.

Het is iedere keer weer een genot om te zien hoe een ontwerp uitrolt. Het mozaïek op de stool krijgt langzaam vorm, het mozaïek schittert en glanst. Wat is glasmozaïek toch een mooi materiaal. Ook om mee te werken! Wat wel grappig is, is dat ik met al dat knippen van de tegeltjes iedere avond last van mijn kaken heb. Normaal is dat van het praten (haha, ik zeg het zelf maar…), nu is het van het je tanden op elkaar zetten iedere keer dat je met iets kracht een tegeltje doorknipt met de speciale tang. En ik kan je zeggen dat ik al heel wat geknipt heb ondertussen….

Inmiddels is de ‘stool’ is klaar! Het bijzondere van mozaïeken is dat je halverwege denkt dat je bijna klaar bent (als het beeld er in zit) maar dat je je altijd op het maken van de achtergrond verkijkt. Niet dat dat erg is, het is een heerlijke meditatieve handeling, dat knippen en plakken van al die kleine stukjes glastegel. Het is net als het leggen van een hele grote puzzel, met dat verschil dat je hier zelf degene bent die bepaalt wát de puzzel zal voorstellen.

Wil je ook een project laten uitvoeren?
Druk op de knop hierboven en bekijk de mogelijkheden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stool in mozaïek

Een prachtige ronde betonnen stool kun je natuurlijk gewoon zo laten, maar hoe leuk is het om er een bekleding van mozaïek op te maken? Voor een heel ander beeld!

Datemaart 20, 2019
Created byBorgart