Mozaïek met paarden en strijders

Dit is een mozaïek dat ik heb gemaakt voor een hotel in een ver buitenland. Het is een voorstelling met twee strijders, die staan in een soort open rijtuig – zo eentje die ik altijd associeer met de soldaten uit de film Gladiator wanneer ze in het Colosseum de ring in gaan. Het rijtuigje wordt getrokken door drie paarden en een van de krijgers heeft een gespannen boog in handen, klaar om te schieten.

In het mozaïek moest veel goud verwerkt worden, omdat ze daar in dat land dol op zijn. Nu is het nadeel van dat goud dat het niet in nuances komt: het is maar één kleur. Ik had dan nog de mazzel dat ik gladde gouden stenen kreeg en gouden stenen met een bobbellig structuurtje, zodat ik door daar mee te spelen toch een soort ‘patroon’ kon leggen. Verder heb ik bij sommige delen gespeeld met verschillende manieren van leggen, met kleine stenen van een andere kleur erbij, zodat patronen en structuren ontstaan. Hieronder zie je een collage van delen van het mozaïek, met al die verschillende legpatroontjes.

Het mozaïek is zo groot dat het in delen gemaakt moest worden. En omdat die delen straks op locatie aan elkaar geplakt moeten worden, is het belangrijk om te weten waar welk deel moet komen. En dus hebben we alle delen op de grond uitgelegd om te zien of alles goed aansloot. En natuurlijk ook even om zelf te zien hoe het geheel eruit ziet.

Het totale mozaïek is ongeveer 2,5 x 4 meter. De achtergrond wordt daar ter plekke afgemaakt en zal bestaan uit grote delen zwart glas. Mét de achtergrond wordt het mozaïek nog groter. Uiteindelijk moet het in totaal 4 x 6 meter groot worden. Dan beslaat het de hele wand in het hotel.

Na uitleggen bleek het allemaal te passen en compleet te zijn. Tijd om het klaar te maken voor transport. Daarvoor moet het afgedekt worden. Dat doen we met kaasdoek, daardoor zitten de steentjes ook aan de bovenzijde vast. En het voordeel is dat je daarop kunt tekenen. En dus kan ik daar lijnen en nummers opzetten zodat met daar weet welk deel waaraan moet.

Ook heb ik een instructie geschreven welk deel als eerste moet worden opgezet. Vanuit die eerste wordt dan de rest van het mozaïek aangelegd. En mocht er iets niet god gaan, dan zijn er twee kleine punten (waar de leidsels aansluiten aan de paarden) waar bijgestuurd kan worden. In de rest van het mozaïek kun je namelijk niets aanpassen, omdat alles doorloopt.

Wil je ook een project laten uitvoeren?
Druk op de knop hierboven en bekijk de mogelijkheden.

Vind je dit leuk? Vertel het verder!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mozaïek met paarden en strijders

Mozaïek met paarden en strijders Dit is een mozaïek dat ik heb gemaakt voor een hotel in een ver buitenland. Het is een voorstelling met twee strijders, die staan in een soort open rijtuig – zo eentje die ik altijd associeer met de soldaten uit de film Gladiator wanneer ze in het Colosseum de ring.

Datemaart 18, 2019
Created byBorgart